Levandule a další bylinky z Moravy aneb Výlety za skvělým jídlem

Jedna z věcí, která mě na cestování neskutečně baví, je jídlo. Jsem tedy pravidelným návštěvníkem všemožných gastrofestivalů, BIO farem, zapadlých kavárniček se skvělými dorty a mnoha dalších míst. Ačkoliv seznam mých srdcovek je dlouhý, mám tu dva tipy, které byste určitě neměli minout, milujete-li voňavé bylinky.

Levandule z hanácké „Provence“

Přesně tak by se to tu s trošku větší nadsázkou mohlo jmenovat. Ano, ten, kdo tráví každé léto ve fialové záplavě kvetoucí levandule ve Francii, ten bude zklamán, ale v Bezděkově je to především o odvaze. Konkrétně o odvaze manželů, kteří se rozhodli zbořit zaběhnuté stereotypy a na rodinném zemědělském statku v podhůří Zábřežské pahorkatiny začali pěstovat voňavou levanduli. A ne jen tak ledajakou, ale BIO.

Levandulová farma

Nečekejte nekonečné fialové lány – za nimi byste opravdu museli vyrazit jinam – ale obyčejný moravský statek, kterých je tu jako hub po dešti. Jediné, co vás totiž na první pohled při průjezdu malinkou vesničkou zaujme, je jeden zářivě fialový domeček v záplavě nesmrtelných šedivých normalizačních omítek. Ten se v sezóně, tedy v době, kdy jde levandule do květu, otevírá denně od 10 do 18 hodin. Najdete zde výrobky ze zdejší sklizně, obligátní dekorační mýdélka všemožných tvarů, ale například i levandulové pivo nebo víno. Obsluha vám také ochotně poradí, kudy se vydat na pole. To je, řekla bych, v našich podmínkách věc vskutku nevídaná. Kdo vás jen tak pustí mezi svoji úrodu s důvěrou, že mu ji nepošlapete, nevytrháte nebo jinak nezničíte?

Fialové pole v červenci

A zkušenost je to nádherná. Naplánujete-li si návštěvu na polovinu července, užijete si úžasnou atmosféru. Ta láká nejen spoustu turistů, ale i fotografů a také snoubenců. Svatební obřad v rozkvetlé levanduli je velmi žádaný a není se čemu divit. V nabídce statku jsou ale i komentované prohlídky, na nichž se dozvíte spoustu o náročných začátcích. Prvních 500 rostlinek totiž vypiplali majitelé za pomoci odborníků ze semínek a v roce 2014 je zasadili. Od té doby každoročně sázejí další a další a dnes tu najdete v několika řadách tisíce levandulových keříků. Do budoucna plánují pěstební plochu rozšířit až na 5 hektarů, vše v BIO kvalitě, což je v českých podmínkách obdivuhodné.

Levandulové pole

A co s ní?

Kromě sušených snítek této bylinky, které můžete pověsit do prádla, abyste ho ochránili před nájezdy molů, se levandule používá do mýdel a jiné kosmetiky. Své využití má ale i v gastronomii. Že si to nedovedete představit? Tak po cestě zpět navštivte Levandulovou kavárnu v Zábřehu. Ta také patří pod Bezděkovský statek a fialové květy tu dostane snad ve všem – posypou vám jimi pěkně napěněné cappuccino a na chuť doporučí měkoučkou levandulovou bábovku. Ta je tu mimochodem vyhlášená a jedná se o originální recept. Na závěr můžete degustovat levandulové víno, které vás překvapí lehkostí chuti i vůně.

levandule kafe
Zdroj: www.pixabay.com

Sonnentor – bylinky z celého světa na jižní Moravě

Velký ráj bylinek najdete v jihomoravských Čejkovicích. Jestli vám to něco říká, pak pravděpodobně proto, že zdejší svahy jsou pokryté vinicemi. Jejich plody zpracovávají Templářské sklepy, které určitě znáte. Takže máte-li s sebou společnost, kterou bylinky nenadchnou, pošlete je do vinného sklípku. Jen pozor, ať je ještě dostanete ven. My se vydáme do Sonnentoru, který vám může připadat nenápadný. Uvnitř se však skrývají hotové poklady.

Na počátku všeho byla snaha dát zemědělcům a jejich rodinám z různých míst po celém světě trvale udržitelnou práci, která pro ně nebude znamenat živoření. Tato myšlenka se zrodila v hlavě Rakušana Johannese Gutmanna. Čejkovický statek začal vznikat na počátku devadesátých let minulého století jako společný projekt zakladatele Sonnentoru a ekologa Tomáše Mitáčka. Dnes se tu můžete projít po výrobním areálu plném voňavých bylin, nakoupit si vysoce kvalitní biokoření a biočaje a ochutnat bylinky zpracované místními výrobci. My si takto vyzkoušeli třeba bazalkovou zmrzlinu.

Zdroj: www.pixabay.com

Ukaž mi složení a já ti řeknu, odkud jsem

Během zážitkové exkurze se dozvíte spoustu věcí, včetně těch velmi překvapivých. Na čejkovickém statku nejen uvidíte, v jakém stavu bylinky a koření do výrobny přicházejí, ale i to, jak se míchají směsi či jak vypadá konečný obal. Sami si také otestujete své čichové buňky. Zkuste si mezi dvaceti nádobami poznat třeba mateřídoušku. Podobně se můžete otestovat v Bylinkové zahrádce sv. Hildegardy a zkusit poznat, o jakou rostlinku se jedná.

Zdroj: www.pixabay.com
Zdroj: www.pixabay.com

Sonnentor produkuje všechny možné i nemožné druhy koření, ale jejich pěstitele, s nimiž obchoduje na základě pravidel fair trade, si pečlivě vybírá. Všechny zná osobně a není výjimkou, že jednu surovinu bere do všech svých výrobků třeba jen od jednoho, léty prověřeného zemědělce. A uhádnete, jaké koření je z Čech? Třeba kmín, který s láskou pěstuje Petr Enderle u Havlíčkova Brodu.

To je jedna z věcí, která se mi na Sonnentoru moc líbí. Vezmete si krabičku, přečtete si složení a na webovkách si snadno najdete, odkud která bylinka z vaší krabičky pochází. Ano, je to tak jednoduché. Najdete tu nejen jména, ale i fotky bylinkových polí, na kterých třeba právě ta vaše saturejka vyrostla.

Udělejte si Čas na čaj

A věřte, že nebudete litovat. Někdy překvapivé čajové či kávové směsi jako kurkumové latté vás okouzlí nejen chutí, ale i vůní. Ta se line ze šálku už ve chvíli, kdy směs zaléváte vodou z konvice. V místním čajovém salónu můžete ochutnat, cokoliv vás napadne a pokud vám zachutná (což určitě ano!), v přilehlé firemní prodejně si hned nakoupit. Jen pozor, ať tam nenecháte výplatu. Samotné výrobky nejsou drahé. Ano, sice za ně zaplatíte více než za vyčichlý pepř ze supermarketu, ale za své peníze dostanete skutečnou kvalitu. Takovou, kterou poznáte – v ústech, ale i při ovonění a někdy i pouhým okem. Prostě tady je to radost! Užijte si ji, jak jen můžete – třeba hned na několik dní díky skvělému ubytování na Slevotéce.

Zdroj: www.pixabay.com

Lucka

K cestování a jeho kouzlu přičichla až poměrně pozdě (v 17 letech), o to víc si to ale vynahrazuje v současnosti. Ráda si zjišťuje legendy a pověry spjaté s místem a více než otrocké pobíhání po pamětihodnostech jí naplňuje posezení dále od turistické vřavy, kde může nerušeně nasávat místní genius loci. Na každém výletě musí ochutnat zdejší specialitu a ideálně si něco z toho odvézt domů (naštěstí to ještě nebyly zažívací potíže).
Pokud tě článek zaujal, sdílej.